Tillbaka till historien

Edsby slott – äldreboende i slottsmiljö

1968

Gästhemmet Edsby slott, norr om Stockhom, byggdes på 1800-talet och blev äldreboende 1968. I vacker upplandsnatur tar boendet emot personer med demensdiagnos eller fysiskt omvårdnadsbehov. 

Vardaga förvärvade 2015 Edsby slott från Kajsa Hjelte som drivit och utvecklat verksamheten under 16 år. Då hade Edsby slott fungerat som privat äldreboende för personer med demenssjukdom i över 45 år. Kajsa Hjelte behöll en del gamla, trivsamma traditioner som hade med ett slottslikt sällskapsliv att göra. Men för henne var det framförallt viktigt att hela boendemiljön fick vara en del av vården, inte att rummen var av viss storlek.

– Vi är glada och stolta att få överta traditionsrika och högkvalitativa Gästhemmet Edsby slott och fortsätta att driva och utveckla verksamheten i samma goda anda som Kajsa Hjelte gjort, kommenterade Vardagas regionchef Cecilia Engelbrecht Strand i samband med förvärvet.

Edsby slott ligger naturskönt utanför Upplands Väsby och mycket av den gamla charmen har bevarats i inredningen. Slottet stod klart 1872. Det byggdes på mark som tillhört fyra gårdar, Edsbyn, och försågs med ståtliga torn. 1915 byggdes slottet om i stram nationalromantiskt stil, som det fortfarande har, och moderniserades med bland annat vatten och avlopp, elektricitet och centralvärme.

interiör Edsby slott

Internatskolan Teleborgs flickpension startade på Edsby slott i mitten av 1950-talet. Flickorna var i det här fallet ”bättre bemedlade döttrar” från hela Sverige. Under sin tid som äldreboende har verksamheten kallats Gästhemmet Edsby slott. År 2008 utökades slottets 24 rum med ytterligare 30 rum i en ny flygelbyggnad. Vardaga erbjuder demensboende i huvudbyggnaden och omvårdnadsboende i flygeln.

Med bland annat egna erfarna kockar, och en särskild Slottsvärdinna som har som uppgift att arbeta med aktiviteter och stimulans, satsar Edsby Slott på att erbjuda sina boende hög livskvalitet.

Läs mer om Edsby Slott här