– Jag kunde inte andas, det var hemskt, säger Modou Bojang om sin första norrbottensvinter i Haparanda där han sedan länge arbetar på Vardagas äldreboende Klippan.

Moudou Bojang serverar risModou Bojang kom 2005 till Sverige och Haparanda där han bildade familj med sin svensk-finska fru. Han skrattar gott åt minnena av den första vintern då temperaturen sjönk till minus 35 grader. Det är runt 70 graders skillnad mot medeltemperaturen dagtid i hans tidigare hemland Gambia.

– Jag ville bara hem men tänkte att om alla andra överlever så gör väl jag det också!

I Gambia arbetade Modou Bojang som operationsassistent och vägen in svensk vård och omsorg var i stort sett spikrak. I Haparanda började han ganska snart arbeta vid det som i dag är Vardagas äldreboende Klippan med 36 platser fördelade på tre avdelningar.

– Jag tycker det är ett fantastiskt att få arbeta med människor, trots att jag inte blev läkare som annars var en dröm från barndomen. Men det blir inte alltid som man vill utan man får anpassa sig efter det som händer i livet.

I sitt arbete tar han hand om äldre personer med bland annat demenssjukdom. Han ser dem inte som sjuka i första hand utan framförallt som människor med olika behov och önskemål.

– För mig handlar det om att se till att de får den bästa vardagen i sitt liv, säger Modou Bojang, och fortsätter:

– Man måste älska dem man hjälper i arbetet och inte bara utföra sina arbetsuppgifter.

Han säger att han är så tacksam att arbetet hjälpt honom att komma in i svenska samhället, och att vi har de äldre att tacka för allt de gjort för att bygga upp landet. I Gambia har man fortfarande en kultur vi förr hade även i Sverige och som säkert påverkat hans syn på äldreomsorg.

– Där bor vi ofta tillsammans och ser till att de gamla har det bra, säger Modou Bojang, och lägger samtidigt till att utvecklingen i Gambia går samma väg som här. Allt fler är välutbildade och har jobb som måste skötas och tiden räcker inte längre till för att ta hand om äldre familjemedlemmar. Men hans syn på vårt allmänna ansvar för gamla är orubblig.

– Vi har en plikt att ta hand om dem.