Nya perspektiv för Ali och eleverna på Mellansjö skola

Efter tre månader som praktikant på Nytidas Mellansjö skola blev Ali Eido, asylsökande från Syrien, erbjuden en timanställning som elevassistent.

─ Jag är jätteglad över att få bygga vidare på min erfarenhet inom barnpsykologi och fortsätta jobba med barn här i Sverige, säger Ali.

Mellansjö skola vänder sig till elever i grundskolan som har ett extra stort behov av stöd och social träning. Här träffar vi Ali Eido. Han har kommit till Sverige från Syrien. I Damaskus pluggade han barnpsykologi på universitetet och jobbade med barn med Downs syndrom. Med den bakgrunden blev det en perfekt match mellan honom och Mellan sjöskola vid en speed date på Migrationsverket våren 2016.

Speed dating har ingått som ett sätt att matcha intresserade asylsökande med verksamheter i Nytida och Vardaga. Det ingick i det praktikprojekt för asylsökande som Ambea, Nytida och Vardaga genomförde i samarbete med Migrationsverket under 2016.

─ Jag är så glad att jag kom i kontakt med Mellansjöskolan, att jag fått möjligheten att lära känna alla härliga personer som jobbar här och fortsätta arbeta med barn, det jag brinner för allra mest. Det är ovärderligt att få ett jobb, att få vara del i ett sammanhang och lära känna den svenska kulturen. Jag har fått min värdighet tillbaka, jag känner mig mänsklig igen, säger Ali.

Som elevassistent är han ett extra stöd i såväl undervisning som fritidsaktiviteter. Och högt uppskattad av både elever och personal, berättar läraren och handledaren Caroline Dufwa Ek.

─ Vi är jättestolta över att få ha Ali här hos oss. Han tillför väldigt mycket med sin långa erfarenhet av att arbeta med barn som har inlärningssvårigheter. Eleverna älskar honom, säger Caroline.

Fakta

Mellansjö skola är en grundsärskola där elevens behov, starka sidor, intressen och drömmar bestämmer mycket av hur skoldagen ser ut. Skolan satsar extra på de praktisk-estetiska ämnena, samt utomhuspedagogik. Mellansjö erbjuder också fritids i samma lokaler.

Läs mer om Mellansjö skola här