Mat som hemma lyfter Hornskroken

Sedan i april förra året lagar Vardagas boende Hornskroken mat enligt konceptet ”Mat som hemma”. Det har blivit ett lyft för såväl de boende som medarbetarna och Hornskrokens resultat i Socialstyrelsens årliga brukarundersökning ökade med 11 procent. Maten är en starkt bidragande orsak menar medarbetarna.

På avdelning sju bor sex personer med demenssjukdom. Här arbetar Cecilia, Timea och Mahad. Alla tre är eniga om att maten har blivit godare och att de boende äter bättre sedan de började med ”Mat som hemma”.

När salladen tillagas i köket, potatisen skalas, maten kryddas och bordet ska dukas blir det också tillfälle för de boende att hjälpa till. Vardagliga händelser som både väcker minnen och matlusten.

– När vi ska duka vill de vara med, säger Mahad och lägger till att det också luktar gott när maten tillagas, man blir hungrig.

Medarbetarna sitter med vid bordet i det lilla köket på avdelningen, de smakar på maten och samtalar med de boende. Detta skapar lugn och ro och en hemlik matsituation, berättar Cecilia.

– Vi sitter här i köket och alla är fokuserade på maten så länge någon äter, säger hon.

För en måltid handlar som bekant inte bara om maten utan också om matro, samtal, om att duka fint och att uppmärksamma helger och högtider.

Det lagas inte bara mat i köket utan här bakas ofta.

– Vi bakar nästan varje dag om det finns tid. I går gjorde vi morotskaka, säger Timea.

Cecilia menar att det är lite mer jobb än tidigare att laga maten som de gör nu, men att det är ger så mycket när de boende äter bättre och därför mår bättre. Mahad tycker också att det är en rolig arbetsuppgift att vara i köket och laga maten. Och när medarbetarna trivs och har roligt på jobbet påverkar det de boende positivt.

Fakta

Vardaga Hornskroken är ett demensboende och ligger centralt på Södermalm inte långt från Zinkensdamm och Tantolunden. Boendet består av 53 lägenheter uppdelade på 6 våningar. Dessutom finns Pensionat Hornskroken som är ett unikt och uppskattat avlastningsboende för äldre med demenssjukdom.

 

Läs mer om Hornskroken