Ingen dag är den andra lik

I jobbet som kvalificerad kontaktperson vid Nytida Ungstöd Öppenvård möter Gustaf Segerström nya utmaningar varje dag.

På frågan hur en typisk arbetsdag ser ut, tar sig Gustaf Segerström en funderare. Någon kan behöva skjuts till skolan på morgonen, förklarar han efter en stund, en annan kanske vill ha besök för att gå igenom räkningar, medan ytterligare någon kanske väntar på hjälp att planera aktiviteter. Mycket handlar om att träna ungdomarna att utföra vardagssysslor för att de så småningom ska klara sig på egen hand. Men det rör sig också bland annat om social träning och hjälp vid missbruk och psykiska besvär. Beroende på vad som är på gång träffar han ungdomarna där det passar för stunden – i deras träningslägenheter, hemma hos dem, på stan… Det blir mycket resande, framförallt i norra Stockholm som är Gustav Segerströms arbetsområde.

Han ingår i ett av tre arbetslag vid Nytida Ungstöd Öppenvård i Spånga nordväst om Stockholm. Totalt arbetar cirka 20 personer på Ungstöd i Spånga. Den snabbt växande verksamheten erbjuder kvalificerat kontaktmannaskap, träningslägenheter, öppenvårdsprogrammet Startskottet, familjebehandling samt konsulentstödda jour- och familjehem.

Personalen består av bland annat socionomer och beteendevetare. Gustaf Segerström å sin sida är utbildad socialpedagog.

– Kunskaper som jag har nytta av från min utbildning är till exempel sådant som har med bemötande, diagnoser och samtalstekniker att göra, säger han, och berättar att han tidigare arbetade vid skolor och boenden. Gustaf sökte sig till Ungstöd eftersom jobbet verkade vara både fritt och en bra möjlighet att bygga upp närmare relationer än han haft möjlighet till tidigare. Efter att ha arbetat vid Ungstöd i drygt ett par år konstaterar han att jobbet motsvarat förväntningarna. Även om det kan vara en utmaning att vara så mycket själv i arbetet som han är. På frågan om vad som är bäst med jobbet behöver Gustaf Segerström ingen betänketid.

– Det är en väldigt skön känsla när man ser någon utvecklas som man gjort mycket ihop med!

2016 belönades han och kollegorna med Nytidas och Vardagas kvalitetspris.

­– Det är kul att få lite ros när man lägger ner så mycket jobb, tycker Gustaf Segerström.

Läs mer om Nytidas öppenvård här.