Tillbaka till historien

Djur i vården införs

2011

Vardaga arbetar systematiskt och medvetet med utbildade hundar på flera äldreboenden. Vi kallar konceptet för ”djur i vården”. Vårdhunden Othello startade sin bana i Vardaga på Linnégården i augusti 2011.

Sedan den dagen har Othello arbetat heltid och dagligen uträttat stora och små mirakel. Listan är lång över boende som har kommit upp ur rullstolen, ut från ensamhet i sitt rum, fått tillbaka funktioner efter en stroke eller som har fått livsgnistan tillbaka efter att ha träffat Othello. Tillsammans med husse och hundföraren Øystein Johannesen sprider Othello kunskap om hur djur kan användas på ett hälsofrämjande och strukturerat sätt i vården och omsorgen.

En vårdhund är en hund som noggrant har testats och utbildats tillsammans med sin förare för att jobba inom vården. Det finns även terapi- och besökshundar som har kortare utbildningar men som också gör ett viktigt arbete. Under 2015 gjorde Vardagas vård- och besökshundar drygt 7 700 besök hos våra boende. Konceptet med djur i vården finns även i Nytidas verksamheter.

Vårdhunden Othello

Flerfaldigt belönad

Othellos arbete har blivit uppmärksammat av många. 2014 fick han motta en utmärkelse av H M Drottning Silvia för sitt arbete som Sveriges första Silviacertifierade hund. 2015 blev han utsedd till ”Årets sociala tjänstehund” av Svenska Kennelklubben och han har som enda hund i Sverige fått den mycket prestigetunga titeln ”Hedershund” av Stockholms Kennelklubbs Hundskyddsfond. 2016 blev Othello nominerad till Aftonbladets ”Svenska hjältar” i djurklassen.

 

Läs mer om djur i vården