Tillbaka till historien

Trehörna – dagliga sysslor från dag ett

1958

När makarna Dahlkvist 1958 grundade Trehörna Omsorger, ville de att dagarna skulle vara så ”normala” som möjligt. Satsningen på meningsfull daglig sysselsättning för de boende har stått sig genom åren.

Trehörna Omsorger i Tingsryd erbjuder boende och sysselsättning för vuxna med intellektuella och psykiatriska funktionsnedsättningar. Sedan starten 1958 har man satsat på så ”normala” dagar som möjligt med sysselsättning för alla som kan.

– Förutom traditionell terapi har vi en stor dagligverksamhet med olika legoarbeten. Alla aktiviteter hos oss utgår förstås från den enskildes förmåga, berättar Eva Hildingsson Svensson, som började arbeta som kanslist 1978.

Trehörna är med sina cirka 250 anställda i dag den största privata arbetsgivaren i kommunen. När de driftiga makarna Carin och Erik Dahlkvist startade sin verksamhet var det för att ta hand om flickor med psykiska utvecklingsstörningar. År 1971 öppnade man dörrarna även för män. Antalet boenden har successivt ökat från 28 till 77 platser inklusive dagligverksamhet.

Verksamheten hette först Thelenäs efter byn där man höll till. Efter några år flyttade den till Urshult och kallade sig då Trehörna arbetshem som så småningom blev Trehörnahemmet. Med tiden började man även ta emot personer dömda till tvångsvård. En hel del annat har naturligtvis också hunnit förändras genom åren.

– Förr åkte personal och boende tillsammans på semester till Båstad, Holland och andra platser. Och så hade man självhushåll och odlade potatis och äpplen och hade grisar och höns, minns Eva Hildingsson Svensson. 1999 såldes Trehörna och året efter bytte man namn till Trehörna Omsorger som numera ingår i Nytida.

Läs mer om Trehörna omsorger