Omsorgen grundlades i Saltsjöbaden

Tillbaka till historien

Omsorgen grundlades i Saltsjöbaden

1903

Saltsjöbadens Sanatorium och Badanstalt invigdes med pompa och ståt den 15 juni 1903. I dag finns Vardaga och Nytida på plats i de anrika lokalerna med äldreboende och daglig verksamhet.

De är vita och lika pampiga – Grand Hôtel och Saltsjöbadens sjukhus. Som tvillingar ligger de båda välkända landmärkena en bit från varandra i ostkustens populäraste kur- och badort i slutet av 1800- och början 1900-talet.

Hotellet invigdes 1893. Strax intill öppnade ett sanatorium. Det fick läggas ned efter några år då ekonomin var svag. Järnvägsbolaget AB Saltsjön-Stockholm, dominerat av kända finansfamiljen Wallenberg, plockade upp idén med medicinsk verksamhet och hotell och lät bygga Saltsjöbadens Sanatorium och Badanstalt. Sjukhuset som bland annat hade bassäng, elektroterapi och fashionabel societetsvåning blev en stor succé.

Betalade med konst

Till- och ombyggnader följde. Det gjorde också nya behandlingsformer. 1957 såldes verksamheten till Stockholms läns landsting som nu stod för vårdkostnaden. Det skulle ha glatt konstnären Albert Engström. Som ersättning för sin vistelse målade han i brist på pengar (sägs det) ett självporträtt som hänger i klubbrummet, även kallat ”Albert Engströmrummet”.

1994 inleddes en ny epok. Sjukhuset blev åter privatägt. Köpare var Svensk Hälsovård AB. I samband med förvärvet skrevs avtal om rehabilitering för ortopedi och hjärtrehabilitering samt för äldrevård där Nacka kommun var största beställaren.

– Sjukhuset kunde bygga vidare på den fina, kundorienterade ”Saltsjöbadsanda” som fanns uppbyggd sedan länge. Den stora förändringen var att skapa en effektivare organisation genom systematiskt kvalitetsarbete, minns boendesamordnare Annica Norén.

Boende med guldkant

Vardagas äldreboende har 92 platser för såväl permanent som korttidsboende. Gott om konst och möjligheter till samkväm i gobelängsmyckade salonger sätter guldkant på boendet. Det gör också havsutsikten från terrassen högst upp och den stora parken som omsluter sjukhuset.

1996 blev Svenska Hälsovård en del av dagens Ambea. 2012 avvecklade Ambea ansvaret för specialistvården man dittills samtidigt bedrivit på Saltsjöbadens sjukhus. Fokus lades nu på äldrevården och Nytidas dagliga verksamhet Primo som också huserar i de traditionsrika lokalerna.

saltsjobadens-sjukhus-exterior_09

 

Läs mer om Saltsjöbadens äldreboende