Tillbaka till historien

Majgården – boende med mer än 100-årig tradition

1908

Gnesta har erbjudit boende för personer med psykiska funktionsnedsättningar i mer än 100 år. Det började med barnhemmet Majgården.

Svartvitt historiskt foto: gruppbild med finklädda barn och vuxna.

I tidningen ”Vi och vårt” kunde man år 1910 läsa följande: ”Man behöfver ej länge se fröken Maja Karlsson bland sina skyddslingar för att bli övertygad om att hon håller af dem.” Ett par år tidigare hade Fröken Karlsson öppnat Majgården i Gnesta. Majgården var ett hem för psykiskt klena barn som erbjöd ”hemprägel, god individuell omvårdnad och fostran” enligt en dåtida informationsbroschyr.

Samma genuint varma känsla för alla de som man har tagit hand om genom åren, finns  hos Gudrun Jansson och Siw Andersson. I slutet av 1970-talet började de arbeta på Majgården, som då var ett vårdhem för personer med Downs syndrom och medfödd hjärnskada.

Mycket har hänt sedan dess. Siw Andersson kommer speciellt ihåg när det fanns ett centralt klädförråd. Hon tyckte att kläder borde man väl få välja själv, trotsade alla rutiner och tog resolut med sig en boende till en butik för att köpa passande jeans och jeansjacka.

– Efter det fick alla gå ut och handlade sina egna kläder, berättar hon.

Ett annat starkt minne är genomförandet av LSS, som innebar att de som kunde skulle flytta till egna boenden när vårdhemsboendet avvecklades. Personalen var orolig för hur de boende skulle klara omställningen.

– Det var en stor sak när de första flyttade, påminner sig Gudrun Jansson, många hade bott på institution i stort sett hela sitt liv.

Men oron kom på skam. LSS idé med eget boende visade sig vara otroligt uppskattad.

– I och med flytten till egna bostäder blev jobbet mer individuellt, där vi besökte de olika lägenheterna och servade våra boende. De var jättestolta när de öppnade dörrarna för oss, berättar hon.

barn åker skidor

Vi träffas på dagligverksamheten Industri och Hantverk. Hit kommer mer än hälften av de boende på Nytidas övriga tre enheter i Gnesta och Trosa – två gruppboenden och ett serviceboende. Byggnaderna på Majgården är numera skola och har ett av gruppboendena som granne tvärs över gatan. Innan Nytida tog över 2016 var den senaste ägaren Solhagagruppen och verksamheten hade en längre tid hetat Fjällgatan Omsorger, vilket den fortfarande gör.

– Men för Gnestaborna kommer det nog alltid att heta Majgården, tror Siw Andersson och Gudrun Jansson.

 

Läs mer om Fjällgatan Kaprifolen