Tillbaka till historien

Först med hyrläkare

1994

Bristen på läkare och annan personal har gjort bemanningsbranschen till en viktig kompetensförsörjare för att få vården att fungera. Allmänläkaren som började hyra ut sig själv och sina kollegor visste nog inte att han skrev historia på arbetsmarknaden.

– Om vi inte fanns skulle läget förvärras kraftigt. Vi säkerställer att patienter som annars inte skulle få vård nu får träffa läkare eller sjuksköterska, säger Eva Domanders, VD för Rent a Doctor and Nurse in Scandinavia AB, som är en del av företagsgruppen Ambea.

I företaget ingår Rent a Doctor, Rent a Nurse, Care Team, Rent a Socionom and Rent a Teacher.

År 1993 blev det tillåtet med vinstdrivande arbetsförmedlingar och personaluthyrare. Efterföljande år blev allmänläkaren Sven-Erik Thelander pionjär genom att vara först i Sverige med att hyra ut sina egna och läkarkollegors tjänster. Efterfrågan växte. Det gjorde också verksamheten, som snart blev rikstäckande och såldes år 2000. Ulla Tansen började som konsultchef i företaget 1999 och arbetade där under några händelserika år.

– Sven-Erik Thelander visste vad läkarna ville ha, berättar hon. Man fick till exempel lön i tid och bra information om vad uppdraget innebar. Vi var också tiden noga med matchningen och att säkra kvaliteten genom att bland annat granska legitimationer och ta referenser. Det bidrog till att vi fick ett bra rykte.

Behovet av att även hyra in sjuksköterskor gjorde att Rent a Nurse bildades 2001. År 2003 började man erbjuda ambulerande sjuksköterskepatruller, till externa beställare. Det blev grunden till Care Team.

År 2016 tillkom det fjärde verksamhetsområdet, Rent a Socionom. Svårigheter att rekrytera erfarna socionomer, i kombination med stor efterfrågan vid bland annat hög personalomsättning och arbetsbelastning eller vid sjukfrånvaro, bidrog till satsningen på Rent a Socionom.

– På samma gång, konstaterar verksamhetsområdeschef Ann-Kristin Rydén, har det med tiden blivit allt vanligare att socionomer vill ha andra arbetsgivarlösningar och flexiblare arbetssituation.

Eva Domanders har följt bemanningsbranschens utveckling sedan mitten av 1990-talet och märkt en tydlig attitydförändring.

– Frilansande konsulter var till en början något onaturligt men blev sedan ett naturligt inslag. Även om det politiska motståndet fortfarande finns där så är det samma sak i dag som då, vi är med och gör skillnad och ger mycket vård för pengarna. Vi är en del av lösningen.

Läs mer om Bemanning