Tillbaka till historien

Vård i hemmiljö när Berglunda startade

1925

Villan Berglunda byggdes ursprungligen som privatbostad och var inflyttningsklar 1907 men redan 1925 nämns Berglunda första gången i vårdsammanhang.

tidningsbild Berglund svartvitDet var då som sjukvårdaren Arvid Gottfrid Johansson och hustrun Sofia Alida Teresia, sinnessjuksköterska, startade ett vårdhem i villan.

Efter ytterligare ett ägarbyte togs verksamheten 1942 över av ett par vid namn Bokstedt, där hustrun Margaretha så småningom själv drev Berglunda vidare när hon hade blivit änka. Senare överlät hon verksamheten till en herr Anglefalk. Här fanns då plats för 19 vårdtagare. Personalen bestod av två vårdbiträden och två köksbiträden, på natten tjänstgjorde ”två fruar” från staden. Vårdavgiften var 11-15 kronor per dygn och tillsyn över vården hade provinsialläkaren Oscar Almbladh från Eksjö.

1971 sålde Anglefalk Berglunda till makarna Maj-Britt och Bengt Adolfsson. Deras dotter Britt-Marie Andersson arbetade då på bank, men hjälpte redan från början till med ekonomin på Berglunda som hade tolv platser.

– Berglunda var ett hem för lätt psykiskt sjuka som innan hade behandlats på sjukhuset Ryhov i Jönköping, berättar hon.

På den tiden fanns bara den nuvarande huvudbyggnaden. Men krav på brandsäkerhet gjorde att man inte kunde använda övervåningen. I stället började man bygga ut i markplan och växte till fyrtio platser. Med tiden byggdes även ett gruppboende. I dag har Berglunda totalt 47 platser fördelade på fyra avdelningar.

För dem som kom från stora Ryhov var förstås Berglunda mer familjärt och just känslan av att komma varandra nära är något som Britt-Marie Andersson minns väl. På 1990-talet tog hon över verksamheten tillsammans med sin make.

– Lite av det privata ägandet handlar om att man blir som en stor familj, menar Britt-Marie Andersson.

Julafton firade makarna till exempel först med personal, boende och klappar på Berglunda innan de åkte hem till sina väntande barn. Även om det var familjärt så var Britt-Marie Andersson samtidigt medveten om att Berglunda var ”hemma” för dem som bodde där, och hon såg sig själv som en besökare som hälsade på och hjälpte till.

Efter något år såldes Berglunda och paret Andersson koncentrerade sig helt på ett sjukhem i södra Sverige som de också ägde. Att driva vårdverksamheter var en livsstil, konstaterar Britt-Marie Andersson, även om det var tufft med korta semestrar och mycket jour.

– Men vi fick väldigt mycket tillbaka i form av kärlek från de boende och personalen.

Berglunda ingår i dag i Nytida och är numera ett HVB/stödboende och aktivitetshus.

 

Läs mer om Berglunda här